yerba mate dla początkujących

Yerba mate dla początkujących – co warto wiedzieć?

Yerba mate są to zmielone liście ostrokrzewu paragwajskiego, z których przygotowuje się napar do sączenia. Spożywanie go dostarcza organizmowi niezbędnych witamin, w tym takich jak A, C, E, H i niektórych z grupy B, jak również minerałów – magnezu, wapnia, fosforu, potasu i wielu innych. Yerba mate stosuje się, aby oczyścić ciało, a także poprawić koncentrację i bystrość.

Łagodna yerba mate

yerba mate dla początkującychNapar poprawia metabolizm i dodatkowo wspiera odporność organizmu. W jaki sposób przygotowuje się yerba matę? Niektórzy mylnie porównują yerbę do zielonej herbaty. O ile napar również wykonany jest z suszu, tak ten z ostrokrzewu paragwajskiego według badań zawiera nawet 10 razy więcej antyoksydantów, jest zdrowszy i pobudza zarówno umysł, jak i ciało do działania. Osoby rozpoczynające swoją przygodę z yerba mate mogą mieć problem z doborem najodpowiedniejszego suszu oraz akcesoriów. Aby uwolnić wszystkie właściwości ziół, zalecane jest korzystanie ze specjalnie przystosowanych naczyń, takich jak tykwy oraz bombille. Pierwszy z wymienionych to naczynie, w którym umieszcza się susz i zalewa go wodą – unikalny kształt produktu ma wpływ na właściwości spożywanego naparu. Natomiast bombilla to inaczej słomka, rurka lub nazywana przez niektórych łyżeczka, za pomocą której pije się yerbę. Wyposażona jest ona w filtr, zapobiegający przedostawania się do słomki fusów. Produkt dostępny jest w wielu rozmiarach i z różnym sitkiem – osoby początkujące powinny postawić na uniwersalną rurkę.

yerba mate dla początkującychAby upewnić się, że smak i aromat będą doskonałe, warto wyposażyć się w termometr – jest to jednak wybór opcjonalny. Polecana yerba mate dla początkujących powinna być łagodna, delikatna, aby organizm przyzwyczaił się do nowego smaku. Jest kilka przepisów na przyrządzanie yerby, jednak na początku nie warto eksperymentować i lepiej postawić na sprawdzone rozwiązania. Aby zaparzyć yerba mate, wystarczy napełnić naczynie w jednej trzeciej lub w połowie suszem, a następnie usypać z niego kopczyk, przechylając tykwę pod kątem około 45 stopni i kilkukrotnie wstrząsając.

Kolejnym krokiem jest zalanie suszu odrobiną wody (nagrzanej do około 80 stopni), tak by ziele nasiąkło, po czym dolać większą ilość wody. Tym sposobem yerba jest gotowa – do przygotowanego naparu można wielorazowo dolewać wody. Dla osób bardziej doświadczonych przygotowane zostały przepisy, dzięki którym można stworzyć jeszcze bardziej intensywny napar. Na rynku dostępnych jest wiele interesujących odmian yerba mate, które różnią się od siebie smakiem.