Wigilia firmowa - jak zorganizować

Wigilia firmowa – jak ją zaplanować?

Coraz więcej firm decyduje się na organizację firmowej imprezy dla pracowników. W ten sposób pracodawcy chcą im podziękować za ciężką pracę i wynagrodzić im trudny codziennych wyzwań. Pojawia się jednak pytanie – jak zorganizować taką imprezę?

Czego mogą oczekiwać pracownicy?

wigilia firmowa - krakówJak sprawić, by było to radosne i fajne wydarzenie, a nie jedynie sztywne spotkanie, z którego każdy chce się wymigać? Na pewno pierwsza rzecz to wybór odpowiedniego terminu i miejsca spotkania. O dziwo, te dwie rzeczy się ze sobą łączą. Wiele restauracji czy sal ma rezerwacje wykonywane już dwa miesiące przed czasem. W związku z tym im wcześniej zaczniemy planowanie, tym lepiej. We wrześniu czy październiku lokale nie powinny być zapełnione, więc mamy większy wybór. Dodatkowo większość firm celuje na imprezę robioną w ostatni dzień pracy przed Bożym Narodzeniem lub w ostatni piątek przed sezonem urlopowym. Te terminy najszybciej ,,schodzą” i wtedy zostają tylko pozostałe dni w grudniu. Piątek jest najlepszym dniem, ponieważ wtedy pracownicy mogą zostać dłużej na imprezie, bo następnego dnia nie muszą stawiać się w biurze. Druga kwestia to oczywiście plan imprezy. Wigilia firmowa może być skromna, jak i wystawna.

Wigilia firmowa - jak zorganizowaćTa pierwsza może polegać na składaniu sobie wzajemnie życzeń, zjedzeniu jakiegoś dania i wręczeniu prezentów. Bardziej wystawna impreza może obejmować pokaz fajerwerków, występ muzyczny, czy prowadzenie zabawy przez prezentera. Wybór zależy nie tylko od finansów przedsiębiorstwa, ale także od tego, czego chcą pracownicy. Trzecia ważna rzecz to przygotowanie menu. Zwykle restauracje czy sale okolicznościowe mają przygotowany spis posiłków jakie oferują. Nie trzeba brać ich wszystkich, można coś wybrać z listy. Na pewno nie może tam zabraknąć typowo bożonarodzeniowych dań typu barszcz, pierogi, czy paszteciki grzybowe. Warto jednak pamiętać, że jest coraz większa grupa wegetarian i wegan, niektórzy mają też alergie np. na gluten. Dla nich też musi się znaleźć przynajmniej jeden ciekawy posiłek do zjedzenia. Ostatnia rzecz to prezenty. Zwykle pracownicy składają się na jeden prezent dla szefa, a szef daje pracownikom zestaw słodkości, alkohol czy bony zakupowe.

Podsumowując, w temacie wigilii firmowej warto orientować się co i jak zawczasu. Nie jest przesadą planowanie wigilii w październiku czy jeszcze wcześniej. Trzeba wybrać miejsce i czas imprezy, zadbać o zróżnicowane menu, czy też kupić prezenty dla pracowników. Taka bożonarodzeniowa impreza firmowa powinna być niezapomniana.