przyprawy do kieł

Sprawdzone przyprawy do kiełbas

Coraz więcej osób zamiast kupować kiełbasy w sklepie to woli je samodzielnie wykonać w domu. Jest to coraz łatwiejsze, dzięki dostępności różnych akcesoriów i urządzeń. Żeby zrobić kiełbasę w słoiku czy peklowaną wystarczy mieć odpowiedni zamykany wek. Do kiełbas w pętach potrzebne są osłonki lub jelita które się napełnia. Potem kiełbasę się je na surowy, smaży, grilluje.

Bardzo aromatyczne przyprawy

przyprawy do kiełbasNadaje się też do wędzenia w domowej wędzarni. Dobrze wykonana kiełbasa będzie doskonałym dodatkiem do kanapek. Podsmażona z cebulką i kromką chleba będzie dobrym pomysłem na szybki obiad. Kiełbaski daje się jako dodatek do bigosu, czy do zapiekanek. Jak jednak zrobić dobrą kiełbasę, która posmakuje każdemu? Z pewnością ważny jest dobór odpowiedniego mięsa, z pewnego źródła. Najlepiej kupować mięso wiejskie, kurczaki wolnowybiegowe, bez GMO. Kluczową rolę odgrywają też przyprawy. To dzięki nim kiełbasy zyskują wspaniały smak i aromat. Na pewno w prawie każdym przepisie znajdzie się dodatek soli, czarnego pieprzu i papryki mielonej. To przyprawy bardzo uniwersalne, które łatwo jest też stopniować, ta by stworzyć zarówno bardziej delikatne, jak i bardziej wyraziste kiełbaski. Najlepsze przyprawy do kiełbas grillowych będą zawierały takie przyprawy, jak mielony czosnek, czy suszona cebulka.

przyprawy do kiełKiełbasy na grilla mają wyrazisty, ostry, intensywny smak. Powinna dobrze współgrać z innymi dodatkami grillowymi, takimi jak szaszłyki, jak i sosami np. musztardą. Z kolei kiełbasa biała jest delikatniejsza. Kojarzy się przede wszystkim z dodatkiem do żurku na zakwasie podawanym z jajkiem. Do takiej kiełbasy dodaje się przede wszystkim zioła, takie jak majeranek, czy kolendra. Mają one charakterystyczny, ale niezbyt mocny aromat, więc dominujący nadal będzie smak mięsiwa. Do standardowych kiełbas, także suszonych i kabanosów, poza wymienionymi przyprawami daje się też chili (mielone lub w płatkach), czosnek niedźwiedzi (łagodniejszy niż ten w ząbkach), kolendrę, a nawet kurkumę, nadającą piękny, lekko pomarańczowy kolor. Najważniejsze jest to, by dobrze dobrać ilość i rodzaj przypraw do konkretnego rodzaju kiełbasy, a także dodać przyprawy podczas mieszania mięsa.

Ważne jest by wszystko dobrze się ze sobą połączyło. Jak widać nie jest trudno przygotować dobrą mieszankę przypraw do kiełbasek. Większość przypraw jest używana na co dzień podczas gotowania, więc nie trzeba niczego specjalnie kupować na tę okazję. Zawsze można też skorzystać z opcji zakupu gotowej mieszanki przyprawowej i tylko odpowiednio ją dozować.