mąka bezglutenowa

Rodzaje mąk bez glutenu

Przygotowanie bezglutenowego posiłku nie jest proste. O ile mięso można przyrządzić bez mąki czy bułki tartej (np. w piekarniku), o tyle ciasta, pieczywo, czy makaronu już nie jest tak łatwo wykonać. Zwykle te produkty bazują na mące pszennej. Chodzi nie tylko o to, że jest ona najtańsza ze wszystkich, ale że przede wszystkim zawiera duże ilości glutenu.

Mąka z mielonych migdałów

mąka bezglutenowaTo białko wiążące, które nadaje wyrobom odpowiednią strukturę. Osoby nietolerujące glutenu często narzekają przez to, że to co przygotują się rozpada, jest zbyt sypkie lub odwrotnie – zbyt zbite i gumiaste. Warto zatem wiedzieć, jakie są rodzaje mąk bezglutenowych i do przygotowywania jakich posiłków się one nadają. Sprawdzona mąka bezglutenowa migdałowa to często wybierana opcja. Są to po prostu migdaly zmielone na drobną mączkę. Taka mąka zostanie doceniona nie tylko przez osoby chorujące na celiakię, ale jest także ceniona przez cukierników, którzy łączą ją z mąką pszenną w wypiekach. Mąka migdałowa świetnie sprawdzi się do robienia biszkopta, finansjer, czy kruchych ciasteczek. Jest smaczna i zdrowa, a przy tym lekka – nie będzie obciążała ciasta.

mąka bezglutenowaDzięki niej wypieki będą zwarte i długo zachowają świeżość. Do wypieków stosuje się też mąkę kokosową, czyli mielone kokosy. Bardzo często jest ona podstawą do wyrabiania spodu ciasta, można ją zjadać na surowo. Sprawdzi się do obtaczania trufli, czy do posypania kremowego deseru. Jeśli natomiast chce się przygotować kruche, chrupiące ciasteczka to niezawodna będzie mąka ryżowa. Nie ma ona intensywnego smaku, można ją łączyć z innymi mąkami. Dodana do mieszanki chlebowej sprawi, że będzie bardziej sypki. Jaką mąkę można dać do zasmażek czy do obtaczania mięsa w panierce? Dobrym wyborem będzie mąka jaglana. Kasza jaglana często jest dodatkiem do mięsnych dań, zatem i mąka jaglana będzie się tu świetnie komponować. Ma dosyć wyrazisty smak, dzięki temu potrawy będą bardzo smaczne. Do wyrobu makaronów, potraw mięsnych, a czasem do ciast dodaje się mąkę lub skrobię kukurydzianą. To nie jest ten sam produkt. Mąka ma wyrazisty smak, który nie każdemu przypadnie do gustu i nadaje potrawom pomarańczowego zabarwienia. Z kolei skrobia to mazeina, jest ona bez smaku i zapachu.

Idealnie sprawdzi się do zagęszczania sosów, czy wypieku babek wielkanocnych. Jak widać wybór mąk bezglutenowych jest całkiem spory. Do wyboru są mąki do uniwersalnego zastosowania, jak również te dedykowane np. polecane tylko do słodkich wypieków. Każda z nich na pewno będzie smaczna oraz zdrowa.