najlepsza pizza

Najsmaczniejsza włoska pizza

Pizza to pewnie najbardziej znane danie kuchni włoskiej. To niby tylko zwykły drożdżowy kawałek ciasta z sosem, serem i dodatkami, ale nie da się zaprzeczyć, że danie jest wyjątkowo smaczne i pożywne. Pizzę oferuje wiele barów szybkiej obsługi i lokalnych knajp, bez problemu pizzę można przyrządzić też w domu.

Pizza na idealnym cieście

najlepsza pizza Jej cena jest wyjątkowo atrakcyjna w porównaniu do innych dań, szczególnie jak zamówi się wielką pizzę dla grupy osób. Jak wygląda zdecydowanie najlepsza pizza w Poznaniu? Dlaczego jedne pizzerie odnoszą sukces, a inne upadają? Najlepsza pizza musi mieć zdecydowanie dobrze przyrządzone ciasto. Szkoły są dwie – pizza może mieć cienki i chrupki spód lub też gruby i puszysty. Ta pierwsza to tradycyjna pizza neapolitańska, jest popularniejsza od tej na podwójnym spodzie. W obu przypadkach jednak ciasto nie powinno być rozmiękłe, a brzegi muszą być ładnie przyrumienione i chrupiące. Na ciasto nakładany jest sos na bazie pomidorów. Zwykle do niego dodaje się włoskie zioła

puttygen.biz

, zwykle oregano, czasem też bazylię. Sos powinien być dobrze doprawiony (solą i pieprzem), a także gładki, dobrze wymieszany. Jego smak powinien podbijać smak całej potrawy, ale go nie zdominować.

najlepsza pizza Zbyt mała ilość sosu sprawi, że pizza będzie sucha, z kolei zbyt dużo sosu sprawi, że smak dodatków będzie mniej wyrazisty. Na sos kładziona jest tarta mozzarella, czasem łączona z innymi gatunkami sera. Mozzarella świetnie się tutaj sprawdza, ponieważ szybko się topi i jest bardzo ciągnąca się. Ponadto, ma łagodny smak, który nie zdominuje potrawy. Co można położyć na wierzch pizzy? W zasadzie jest tu pełna dowolność. Wielbiciele mięsa kładą pepperoni, kurczaka, tuńczyka, czy szynkę. Wegetarianie lubią pizzę z pieczarkami, kukurydzą, czy oliwkami. Wielbiciele bardziej oryginalnych smaków mogą zamówić pizzę z krewetkami, karczochami, czy ciecierzycą. Kombinacje smaków są naprawdę różne. W dodatku zwykle pizzeria poza gotowymi propozycjami pozwala na stworzenie własnej kompozycji poprzez dobranie do ,,bazy” (ciasto, ser, sos) takich dodatków jakie się chce. Zamiast klasycznej pizzy z szynką i pieczarkami można zamówić pizzę z rybą i bobem z dodatkiem kremowego sosu.

Podsumowując

, dobra pizza powinna mieć chrupiący spód, gęsty sos, ciągnący się ser i świeże dodatki na wierzchu. Nie powinna być ani rozmiękła, ani przypalona. Dobra pizza to przede wszystkim taka która nam smakuje – bez względu na to czy lubimy pojedynczy czy podwójny spód, szynkę, czy owoce morza. Wybór pizzy zależy od jedynie nas.